Detta är ett recept som motsvarar två limpor. Jag brukar halvera, eftersom jag bara har en brödform, haha!
Ingredienser
6 dl grovt rågmjöl
4 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Jag brukar även ta mindre sirap eftersom brödet blir så pass sött och gott ändå. Alltså istället för 2 dl för två limpor kör jag kanske 1 dl. Det räcker gott och väl!
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön och nötter i
en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet. Smörj två 1 1/2-liters brödformar. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar någon timme eller två. Det gör att brödens hårda utsida förblir "knaprig".
Jag har inspirerats av ICA:s mörka filmjölkbröd, men har bland annat bytt ut exempelvis vetemjöl mot nyttigare varianter.

1 kommentar:
Tack vännen! Nu ska här bakas! ;)
Skicka en kommentar