onsdag 26 oktober 2011

Funderare

Jag har en fundering. Och jag undrar vad det beror på. Om något vet, svara gärna i kommentarsfältet!

I flera jobb jag haft under min livstid uppstår det alltid diskussioner. Det handlar om att personen vill ha rabatt, att personen gnäller över att något går sönder, att något är dåligt, kanske är otrevlig, sur, blir arg, skriker, gapar, visar noll respekt och så vidare. Och i 10 fall av 10 är det personer med utländskt påbrå. Kan någon förklara varför det är så?

3 kommentarer:

saraekv sa...

en förklaring skulle kunna vara att personer som är utländska/har utländskt påbrå förmodligen kommer från en kultur där det är väldigt lätt att pruta på/byta/lämna tillbaka produkten de köpt. eftersom att det inte riktigt fungerar på samma sätt i den svenska handeln så agerar de otrevligt. på marknader i mellanöstern så står de ju näst intill och skriker på varandra och kunden går alltid där ifrån mer nöjd än försäljaren. skulle tippa på att det är något genetiskt :)

där har du en förklaring ;)
<3

Anna Zäll sa...

Fast det beror ju på vad man menar med "utländsk"? Dansk är ju utländsk också, likaså irakisk och tysk. Det är ju inte så att det finns 2 kulturer i världen; den svenska och Den Andra.
För att följa upp den tidigare kommentaren så ja, folk från mellanöstern och även sydeuropa (men också USA) är i regel mindre konflikträdda än vad vi är i Sverige. Vi har något inbyggt att vara till lags hela tiden. Vi vill vara en duktig kund, en nöjd gäst osv.
Sedan kan man ju tänka sig själv hur det kan kännas om man skulle vara missnöjd med någon service, bestämmer sig för att utnyttja rättigheten man har som kund och veta att man redan kommer att bemötas som otrevlig för att den andra redan har en viss uppfattning om folk som ser ut som du.

Jag gissar Anna att du menar folk som man ser på en gång att de inte är svenska, tex araber eller afrikaner. Det rör sig inte om genetik (då är vi nästan inne på rasideologi och det mår ingen bra av) utan att en kultur som undviker konfrontationer möter en som gladeligen kastar sig in i dem. Båda kommer att störa sig på varandra.

Peace!

Joannamandalo sa...

För att svennar är fega/lata och aldrig orkar klaga även fast något är trasigt/fel.... :) That's whyyyyyy. Har märkt lite samma sak i kundtjänsten på min praktik.